RentalPort logo

5 miest, ktoré si počas dovolenky v Dubrovníku musíte pozrieť

Chystáte sa na letnú dovolenku do chorvátskeho Dubrovníka? Máme pre vás skvelé tipy na výlety v tomto krásnom meste, ktoré vám ho pomôžu lepšie spoznať.

Nie nadarmo sa tomuto nádhernému chorvátskemu mestu hovorí „perla Jadranu“. Dubrovník v Chorvátsku sa nachádza v južnej časti pobrežia Dalmácie - najkrajšie miesto v Európe, známe najčistejšou morskou vodou, miernym stredomorským podnebím a krásnymi ostrovmi, pokrytými hustými lesmi. Ako mesto s dlhou a úžasnou históriou je Dubrovník bohatý na atrakcie. Sú to veľkolepé katedrály, historické paláce a pevnosti, starobylé námestia a ulice, ale aj malebné parky a pláže, farebné mestské trhy, múzeá a mnohé ďalšie. RentalPort vám prináša zopár skvelých tipov na dovolenku v Dubrovníku, ktoré vám určite odporúčame navštíviť. A aby vaše spoznávanie chorvátskeho Dubrovníka bolo ešte komfortnejšie a pohodlnejšie, taktiež vám odporúčame prenajať si auto od nás z Rentalportu. Naša ponúka áut na prenájom v Dubrovníku je momentálne veľmi rozmanitá a široká, určite každý z vás si nájde auto podľa svojho gusta. Viac informácií o dovolenke v Chorvátsku, o najvýhodnejších spôsoboch dopravy do Chorvátska a o tom, prečo požičanie si auta od RentalPortu rovno na mieste sa oplatí oveľa viac ako cestovanie na dovolenku vlastným autom nájdete v tomto článku

Stredoveké mestské hradby Dubrovníka 

Pre všetkých turistov bez výnimky je must have pobytu v Dubrovníku výlet po vrchole stredovekých mestských hradieb. Preskúmanie tejto historickej pamiatky bude trvať najmenej hodinu, pretože starobylé hradby obklopujú celý blok Starého mesta. Väčšina mestských hradieb bola postavená v 13. storočí, no v priebehu nasledujúcich rokov boli dodatočne spevnené, aby odolali opakovaným nepriateľským útokom. Napríklad v 15. storočí pribudol rad mohutných veží, ktoré mali chrániť mesto pred Turkami. Fanúšikovia seriálu Game of Thrones určite vedia, že chorvátske mesto Dubrovník a najmä jeho mestské hradby odohrali v tomto seriáli veľmi dôležitú úlohu.  Natáčali sa tam totiž mnohé scény z hlavného mesta Game of Thrones - King´s Landing. Múry Dubrovníka, ktoré na niektorých miestach dosahujú výšku 25 metrov a šírku 6 metrov, sú samy o sebe pôsobivým historickým objektom, nehovoriac o úchvatných výhľadoch, ktoré sa odtiaľto otvárajú na mesto, prístav a Jadranské more.

Dubrovník - Staré mesto

Pri prechádzke po kľukatých uličkách Starého Mesta Dubrovníka budete mať často pocit, že ste na natáčaní slávneho seriálu alebo filmu. Podľahnete svojej zvedavosti a ľahko sa stratíte v labyrinte malých uličiek. Vynikajúcim orientačným bodom je ulica Placa, ktorá sa často nazýva Stradun - je to hlavná ulica historického centra mesta, vydláždená vápencom a orámovaná veľkými starými budovami. Je pozoruhodné, že všetky budovy tu boli postavené podľa rovnakého architektonického plánu.

Pevnosť Lovrijenac

Pevnosť Lovrijenac, ktorá sa nachádza na vysokom útese s výhľadom na Jadranské more, bola postavená ako samostatné obranné opevnenie na odrazenie nepriateľských útokov z pevniny aj z mora. Pôvodná stavba sa datuje okolo roku 1301. Pevnosť je trojuholníková stavba s tromi stupňovitými terasami, ktorá musela byť postavená z dôvodu rôznych výšok útesu na základni pevnosti. Pevnosť bola taká nedobytná, že ju mohla brániť posádka len 25 ľudí. V súčasnosti je pevnosť Lovrijenac obľúbenou turistickou atrakciou v Dubrovníku. Často sa v ňom konajú rôzne kultúrne a športové podujatia – od svetovej série súťaží v cliffdivingu (potápanie sa do vody z útesu) až po miestne inscenácie Shakespearovho „Hamleta“. Okrem toho sa v tejto pevnosti natáčali niektoré z najpamätnejších scén vyššie spomínaného populárneho seriálu Game of Thrones.

Lanovka v Dubrovníku

Najlepší spôsob, ako si vychutnať úchvatné panoramatické výhľady na Staré Mesto v Dubrovníku, je vystúpiť na vrchol hory Srd najmodernejšou lanovkou, jedinou na celom pobreží Jadranského mora. Pristávacia stanica sa nachádza v blízkosti starobylých mestských hradieb a výstup na vrchol trvá len 3-4 minúty. Okrem vyhliadkovej plošiny na vrchu Srd nájdete útulnú reštauráciu, snack bar, obchod so suvenírmi, ale aj malé historické múzeum a pamätník venovaný obrane Chorvátska počas vojny v 90. rokoch. Milovníci turistiky sa môžu dostať na vrchol hory po turistickom chodníčku, kľukatom a miestami dosť strmom.

Botanická záhrada Arborétum v obci Trsteno

Táto krásna botanická záhrada, ktorá sa nachádza na svahu pri mori, bola vytvorená v roku 1400 a je jedným z najstarších v regióne. V časoch rozkvetu námorného obchodu v Dubrovníku miestni námorníci priviezli rôzne rastliny z celého sveta. Medzi najvzácnejšie exempláre patrí dvojica majestátnych platanov privezených z východu – tieto unikáty majú 500 rokov. Tento tichý malebný park so sochami a fontánami je skvelým miestom na pokojné prechádzky! Arborétum je súčasťou malej dedinky Trsteno, ktorá sa nachádza 18 km severne od Dubrovníka. 

Aby ste si nemuseli platiť taxi alebo prispôsobovať sa rozvrhu mestskej dopravy, najpohodlnejšie bude prenajať si auto na obdobie celej vašej dovolenky v Dubrovníku a bez najmenších problémov sa dostať ku akejkoľvek pamiatke alebo atrakcie v Dubrovníku a aj mimo neho. RentalPort vám ponúka skvelé ceny na prenájom áut nie len v Dubrovníku, ale aj v celom Chorvátsku, aby vaša tohtoročná letná dovolenka sa naozaj vyplatila!

27.6.2022