RentalPort logo

Prenájom auta počas pandémie COVID-19

Pandémia koronavírusu, ktorej koniec je stále v nedohľadne, mnohým z nás obrátila život na ruby. Najviac však ovplyvnila ekonomiku a podnikateľské prostredie. Logicky, zmeny nastali aj v prípade prenájmov vozidiel. Rentalport pre vás pripravil prehľad tých najdôležitejších zmien, ktoré v tejto oblasti nastali.


Dopyt po službách v súvislosti s pandémiou vo všeobecnosti výrazne klesol. Výnimkou nie je ani prenájom áut. Dôvodom je najmä pokles počtu ľudí vyhľadávajúcich víkendové odreagovanie v podobe výletu autom či značné obmedzenie služobných ciest prenajatým autom doma a v zahraničí. Na druhej strane, ľudia začali viac preferovať cestovanie autom, čo súvisí najmä s príchodom obdobia dovoleniek. Z hľadiska bezpečnosti sa online autoportály, v porovnaní so spoločnosťami na prenájom vozidiel, tešia čoraz väčšej pozornosti zo strany zákazníkov. To však na výrazné zlepšenie situácie nestačí.

Aké základné zmeny v oblasti prenájmu vozidiel pandémia priniesla?

  • Autá sa do prenájmu odovzdávajú nielen vyčistené, ale aj vydezinfikované.
  • Zamestnanci autopožičovní boli, vzhľadom na bezpečnosť a ochranu zdravia zákazníkov a zamestnancov, odborne vyškolení a pri práci sa začali dodržiavať prísne hygienické opatrenia, ako aj povinný odstup.
  • Na dverách vozidiel zákazníci po novom nájdu bezpečnostné plomby.
  • Výpožičky sa dajú realizovať aj bezdotykovo.
  • Najdôležitejšia zmena - ceny prenájmov klesli.

Hoci je predpoklad, že dopyt po prenájme vozidiel sa bude postupne zvyšovať, kríza už poznačila aj veľké autopožičovne ako napríklad Advantage alebo Hertz, ktoré nedávno požiadali o ochranu pred bankrotom. Fakt, že spoločnosť Hertz vyhlásila bankrot je viac než neuveriteľné. Jedná sa totiž o spoločnosť, ktorá pôsobí na trhu viac ako 100 rokov a zamestnáva približne 16 000 zamestnancov. V čase pandémie je však nevyhnutné správne reagovať na zmenu na trhu. Práve nedostatočná flexibilita mohla byť pre spoločnosť Hertz osudnou.


V snahe poskytnúť v čase pandémie čo najkvalitnejšie služby, autopožicovne začali zavádzať rôzne programy a opatrenia, ktorých cieľom je ubezpečenie zákazníkov o bezpečnosti prenajímaných vozidiel. Zahraničné autopožičovne napríklad zaviedli nové protokoly určujúce správne čistenie vozidiel s osobitným zameraním sa na viac ako 20 oblastí, u ktorých sa predpokladá vysoký dotyk. Toto opatrenie zahŕňa dôkladné vyčistenie interiéru automobilu s odporúčanými dezinfekčnými prostriedkami. Čistenie sa vzťahuje predovšetkým na prístrojovú dosku, stĺpik riadenia, volant, prídavné panely, stredovú konzolu, držiak nápojov, priehradky sedadlá, ako aj dvere, priehradky na dverách, oblasti medzi sedadlami a konzolou a dverovými rámami. Zvýšené čistenie vozidiel sa ani zďaleka netýka len tých najväčších spoločností, ale takmer všetkých. Autopožičovne tiež rekvalifikujú svoju pracovnú silu, aby boli schopní poskytnúť na prenájom bezpečnejšie vozidlá. Samozrejmosťou je, že zamestnanci používajú pri práci ochranné prostriedky.

V neposlednom rade chcú autopožičovne čistotu certifikovať, a preto na vozidlách zavádzajú bezpečnostné plomby. Niektoré napríklad umiestňujú „zlaté štandardné čistenie" cez bočné dvere vodiča po tom, čo vozidlo podstúpi 15-bodový proces čistenia a dezinfekcie, ktorý sa riadi pokynmi CDC (Centers for Disease Control and Prevention). Keďže neexistuje univerzálny spôsob označovania čistoty, autopožičovne preferujú vlastné označenia a vysvetlenia. Niektoré spoločnosti už dokonca pokročili tak ďaleko, že ponúkajú bezdotykový prenájom. Všetko je možné dohodnúť vopred a vydezinfikované kľúče od vozidla si zákazník vyberie z key boxu a do key boxu ich aj vráti. Minimalizuje sa tak osobný kontakt s ďalšími osobami čím sa zvyšuje bezpečnosť zákazníkov.

Vlna bankrotov a pokles dopytu po prenájme automobilov znížili ceny prenájmov vozidiel. Ako dlho to môže trvať? Niektorí odborníci predpokladajú, že dopyt, a teda aj ceny, sa budú úmerne zvyšovať s postupným uvoľňovaním opatrení a otváraním hraníc jednotlivých krajín.

Hoci je prakticky nemožné odstrániť všetky riziká z prenájmu automobilu, sú isté dve veci: vozidlo, ktoré si prenajmete v čase pandémie, bude o niečo bezpečnejšie a lacnejšie. Preto, či už máte v pláne cestovať, sťahovať sa, alebo si potrebujete prenajať vozidlo na akýkoľvek iný účel, teraz je ten správny čas.

11.8.2020