RentalPort logo

Rentalport mestá: Košice

Mnoho Slovákov považuje naše druhé najväčšie mesto, Košice, za ešte krajšie, ako je to hlavné. Metropola východu sa môže, okrem iného, popýšiť najdlhšou pešou promenádou v centre mesta, ako aj najväčšou mestskou pamiatkovou rezerváciou na Slovensku. Ak sa rozhodnete vydať do Košíc, tu je niekoľko tipov na miesta, ktoré by ste určite nemali vynechať.


Historické centrum v Košiciach


Prehliadka centra mesta by mala bezpochyby zahŕňať jeho najvýznamnejší klenot - Dóm sv. Alžbety, ktorý je najväčším kostolom na Slovensku. Táto krásna gotická stavba bola postavená medzi 14. a 15. storočím. Pamiatka v sebe, okrem iného, skrýva aj známu Žigmundovu vežu, do ktorej sa dostanete po prekonaní 160 schodov. Hneď vedľa katedrály nájdete Kaplnku sv. Michala. Poslednú z trojice gotických budov tvorí Urbanova veža.

Košická kalvária


Je jedno z najvyhľadávanejších pútnických miest v Košiciach. Tá sa môže pochváliť najväčším kalvárskym kostolom na Slovensku. Ak vyhľadávate ticho a pokoj v širšom centre, určite sa sem prevezte. K barokovému Kostolu na Kalvárii z 18. storočia vedie chodník od amfiteátra, ktorý prechádza okolo 16tich rokokových kaplniek. Bez problémov po chodníku prejdete aj s kočíkom a na kopci je tiež ihrisko pre deti. Podobne ako aj v iných mestách, aj tu nájdete cintorín, na ktorom sú pochované mnohé známe osobnosti. Cintorín Rozália je zároveň najstarší cintorín v Košiciach.

Múzeá a galérie


Tak, ako v každom väčšom meste, aj v Košiciach nájdete zaujímavé múzeá a galérie, ktoré stoja za návštevu. Niektoré z nich sa dajú navštíviť pešo z centra mesta, zatiaľ čo na návštevu iných budete potrebovať auto. Východoslovenské múzeum v Košiciach je jedným z najstarších a najvýznamnejších múzeí na Slovensku, na dvore ktorého sa nachádza gréckokatolícky drevený kostol. Neďaleko od letiska sa nachádza Múzeum letectva plné zaujímavých exponátov. Keďže sú Košice predovšetkým hutnícke mesto, nemožno opomenúť Slovenské technické múzeum s expozíciou hutníctva a metalurgie. Z galérií je najznámejšia Východoslovenská galéria.

Parky


V neposlednom rade sa Košice môžu pýšiť krásnymi parkami situovanými nielen v centre mesta. Park na Hlavnom námestí so spievajúcou fontánou patrí medzi najznámejšie. Za návštevu stojí aj Mestský park, Zoologická záhrada či najväčšia Botanická záhrada na Slovensku. Len kúsok od Hlavnej ulice sa nachádza Čermeľský les, v ktorom je množstvo stromov, údolí a kopcov vytvárajúcich krásne zákutia. Nájdete tu aj Košickú pioniersku železnicu. Medzi ďalšie miesta ideálne na piknik či prechádzku patrí Rekreačný areál Alpinka, Náučný chodník Vrabčie skaly či park Anička. Na okraji mesta nájdete Barčiansky park, ktorého súčasťou je krásny kaštieľ.

Východné Slovensko ponúka množstvo nádherných miest počnúc ich najväčšou metropolou - mestom Košice.  Vďaka našim partnerom je veľmi jednoduché si v Košiciach prenajať auto a navštíviť krásne miesta, ktoré sú pešo nedostupné. Ak hľadáte ďalšie zaujímavé tipy na cestovanie autom po východnom Slovensku, odporúčame vám pozrieť si webstránku Adama a Dominiky, ktorí ponúkajú skvelé inšpirácie na výlety v tomto regióne.

26.8.2020