RentalPort logo

Bezkontaktný prenájom vozidla

Bezkontaktný nákup produktov alebo služieb je čoraz populárnejším. Jeho cieľom je zamedzenie fyzického kontaktu zákazníka s obsluhujúcim či predávajúcim, vďaka čomu môže zákazník ušetriť čas a často aj peniaze. Výnimkou nie je ani prenájom vozidiel. V našom článku sa pozrieme na to, ako bezkontaktný prenájom auta funguje v praxi.


Bezkontaktný prenájom vozidiel nie je žiadnou novinkou a je na trhu už niekoľko rokov. Pandémia COVID-19 však bezpochyby prispela k jeho popularizácií a postupne sa zvyšuje počet autopožičovní, ktoré túto službu ponúkajú.

Ako bezkontaktný prenájom vozidiel funguje?

Bezkontaktný prenájom je v zásade veľmi jednoduchý a rýchly. Zákazník sa registruje na platforme príslušnej autopožičovne, vyberie si auto, uzavrie digitálnu dohodu o prenájme a zrealizuje online platbu za prenájom . Následne obdrží PIN kód, s použitím ktorého si vyzdvihne kľúče od auta v keyboxe na pobočke autopožičovne. Po ukončení prenájmu kľúče rovnakým spôsobom odovzdá.

Aké sú výhody a nevýhody bezkontaktného prenájmu?

Hlavnou výhodou bezkontaktného prenájmu je bezpochyby flexibilita. Zákazník si vyberie auto online z pohodlia domova, ušetrí čas strávený na pobočke autopožičovne a auto si sám vyzdvihne. Navyše, zákazník sa pri bezkontaktnom prenájme nemusí fyzicky stretnúť so zamestnancami autopožičovne, čo v období pandémie COVID-19 robí prenájom maximálne bezpečným.

Všetko má však svoje výhody a nevýhody. Jednou z nevýhod bezkontaktného prenájmu je nemožnosť fyzicky overiť či je zákazník spôsobilý viesť vozidlo. V extrémnom prípade to môže viesť napríklad k dopravnej nehode spôsobenej zákazníkom.

Nie všade je bezkontakný prenájom vozidiel možný...

Autopožičovne sa musia pri bezkontaktnom prenájme riadiť legislatívou krajiny, v ktorej pôsobia. V niektorých krajinách sa napríklad vyžaduje fyzická kontrola vodičského oprávnenia, čo bezkontaktný prenájom znemožňuje.

2.9.2020