RentalPort logo

Záleží na tom v ktorý deň si prenajmem auto?

Podobne ako mnoho iných služieb, aj prenájom vozidiel cez autopožičovňu či prostredníctvom Rentalportu, ktorý zhromažďuje ponuky viacerých autopožičovní, je pomerne sezónny biznis, ktorý má niektoré silnejšie a slabšie obdobia, ktoré definujú cenu takejto služby.


Faktory, ktoré ovplyvňujú cenu prenájmu auta


  • Prvým faktorom, ktorý ovplyvňuje cenu prenájmu áut je ročné obdobie. V tomto prípade je leto najsilnejšie obdobie, pretože je dopyt po prenájme áut najvyšší. Najviac ľudí si práve v tomto období prenajíma autá, a to najmä na dovolenky, populárne sú tiež svadby či sťahovanie pred koncom leta. Keď sa dopyt zvyšuje, je vyššia aj cena, preto práve v tomto období počítajte s tým, že prenájom vozidla vás vyjde o niečo drahšie než, napríklad, cez zimu.

Prenájom vozidiel charakterizujú tri sezóny - je ňou nízka sezóna, ktorá je v období november, december, január a február. V tomto období sa prenajímajú autá hlavne na zimné dovolenky, ale v medziobdobí medzi sviatkami sa stáva, že vozidlá autopožičovní nie sú vyťažené a ceny výrazne klesajú.
Stredná sezóna mid prebieha v obdobiach na jar a na jeseň, čiže v mesiacoch marec, apríl, september a október. Tiež sa v tomto období už začína formovať cenová politika vysokej sezóny. To znamená, že už na jar dochádza k situácii kedy autopožičovne vopred upravia ceny letných rezervácií.
Spomínaná vysoká sezóna je v období letných mesiacov - jún, júl a august. Táto sezóna je z pohľadu každej autopožičovne najdôležitejšia, nakoľko jej nesprávne uchopenie a zlá cenová politika, môže znamenať stratu tržieb. Podľa týchto pravidiel si viete naplánovať váš prenájom, respektíve minimálne počítať s tým, kedy dochádza k zmenám v cenovej politike autopožičovní a kedy vás prenájom bude stáť viac a kedy menej.

  • Ďalším faktorom, ktorý ovplyvňuje cenu prenájmu vozidla je deň, kedy si auto prenajmete alebo takzvaný “check-out“ deň. Mimo sezóny a sviatkov je zaujímavé sledovať ako sa krivka cien prenájmu pohybuje z týždňa na týždeň rovnako. Ceny klesajú od pondelka, v utorok a stredu dosahujú minimá a smerom k blížiacemu sa víkendu narastajú. Obvykle platí, že ak si auto prenajímate na víkend, tak bude prenájom drahší ako počas pracovných dní. Tento fakt spojený s tým, že počas víkendu je dopyt po prenájme áut vyšší ako počas pracovného týždňa. Toto pravidlo platí v prípade autopožičovní typu Rentalport hlavne pre bežných zákazníkov. Autopožičovne, ktoré sa snažia cieliť na firemnú klientelu sa riadia inou cenovou politikou. Nie vždy sa, samozrejme, dá prispôsobiť všetkým týmto zisteniam, najmä ak vozidlo potrebujete na konkrétnu udalosť, čo však môžete urobiť je navštíviť stránky platformy akou je napríklad Rentalport a do vyhľadávania skúšať zadať rôzne kombinácie dátumov. Je to naozaj jednoduchý spôsob, ako si prenajať auto za zvýhodnených cenových podmienok.

Ak sa v čase vášho prenájmu koná nejaká významná športová, kultúrna alebo iná zaujímavá akcia či podujatie, ceny mnohých služieb sa zvyšujú, a to platí aj v prípade prenájmu áut. Preto nebuďte prekvapený, ak bude prenájom drahší už tri mesice pred dátumom konania podujatia. Autopožičovne sa totiž správajú obdobne, ako pri nastavení cenovej politiky na letnú sezónu.

  • Veľmi špecifickým príkladom znižovania cien sú krízové situácie kedy dopyt výrazne klesá. Ukážkovým príkladom je COVID-19. Vládne obmedzenia pohybu osôb na celom svete spôsobili, že mobilita klesla o 80% a požičovne a porovnávacie či rezervačné platformy okrem preorientovania sa na dodávkové a logistické služby boli nútené znížiť ceny prakticky zo dňa na deň. Ak vie prenájom v prípade krízy pomôcť vášmu businessu, rozhodne vás prenájom vozidla finančne nezaťaží, nakoľko stojí zlomok štandardnej ceny.

  • Na ceny prenájmu majú tiež vplyv aj ďalšie faktory. Okrem tých spomínaných je to tiež dĺžka prenájmu. Ak si vozidlo budete prenajímať na viac dní, prenájom v prepočte na deň bude lacnejší než na kratšie obdobie. Ďalej je to kategória vozidla, ktorú si budete prenajímať. Tu platí, že čím vyššia kategória vozidla je, tým je prenájom drahší. Na cenu tiež vplýva konkurenčné prostredie medzi autopožičovňami, ktoré si viete všimnúť hlavne na porovnávačoch kde sa ceny menia aj niekoľko-krát za deň. Autopožičovne sa totiž často snažia podliezať cenu konkurencie, aby získali čo najviac zákazníkov. Zákazníkovi stačí len vystihnúť ten správny moment rezervácie cez rezervačnú platformu.

Všetky vyššie uvedené zistenia by sa dali zosumarizovať nasledovne. V neposlednom rade sa snažte vždy vozidlo prenajímať čo najskôr pred termínom jeho prevzatia. Ak si vozidlo prenajmete 3 až 6 mesiacov pred prenájmom, môže vás stáť omnoho menej v porovnaní s tým, ak budete prenájom vozidla riešiť na mieste, napríklad, pri príchode na letisko alebo do určitého mesta či destinácie. Autopožičovne si totiž za takúto rezerváciu vozidla priamo na pobočke účtujú poplatok nazývaný “walk-in“ poplatok. Snažte sa preto prenájom riešiť ihneď, ako viete, kedy budete prenájom potrebovať. Ideálne ak si vozidlo rezervujete vopred cez autopožičovňu typu Rentalport a riadite sa pravidlami sezóny a pravidlom zmeny cenovej politiky podľa dní v týždni. Ak máte dopyt po prenájme v krízových časoch, tak sa nebojte, pretože to rozhodne nebude krok vedľa. Je dobré, ak si tiež pred prenájmom preveríte všetky informácie a doklady, ktoré budete ku podpisu zmluvy potrebovať. Predídete tak potenciálnym ťažkostiam priamo na mieste.

Keď poznáte všetky dôležité detaily, ktoré ovplyvňujú cenu vozidla, je možné, že si budete nabudúce vedieť váš prenájom prispôsobiť tak, aby vás stál o niečo menej. Čo je však najdôležitejšie je to, aby ste všetko riešili vopred. V konečnom dôsledku vám to môže uľahčiť množstvo vecí.

4.4.2020